Locatie | Filmhuis ZICHT |
Categorie | Volwassenen |
Lezing | |
Prijzen |
|
Download | Toevoegen aan agenda |
Waarom hebben we altijd ruimte voor een toetje?
Veel mensen herkennen dit wel: je hebt net gegeten en je zit vol. Maar als er een toetje op tafel komt, heb je toch weer zin om te eten. Hoe komt dat?
Onderzoekers hebben ontdekt dat dit komt door twee dingen, namelijk: 'sensorische verzadiging' – verveling door dezelfde smaak – en het daarmee samenhangende 'variatie-effect' – meer eetlust bij een grotere variatie aan voedsel. In een reeks onderzoeken is bekeken hoe sensorische verzadiging en het variatie-effect werken en welke rol ze spelen in hoeveel en welk eten er wordt gegeten.
De resultaten van het onderzoek, gepresenteerd in deze lezing, laten zien dat variatie en sensorische verzadiging belangrijk zijn en dat ze kunnen helpen om gezonder te eten.
Spreker: Dr. Anouk Hendriks-Hartenveld, universitair docent voedingspsychologie, Maastricht University